• by:
    • 14/12/2021
    • Category: project

    Ruimte Callier & Wielfaert Architecten l De breinen achter Vlas

    Aan de wieg van Vlas, het nieuwbouwproject van Zabra op de voormalige industriële site waar Publi Vandewalle actief was, staat Tim Callier van Ruimte Callier. Een bevlogen architect met een stedenbouwkundige achtergrond én een goeie connectie met Wielfaert Architecten. Samen tekenden ze een waar pareltje uit waar het heerlijk thuiskomen is. Wij gingen dan ook in gesprek met Tim (Ruimte Callier) en Olivier Pareyn (Wielfaert Architecten) over dit geweldige project.

    Hoe is het project van start gegaan?

    Tim: “De eigenaars van de voormalige site van Publi Vandewalle contacteerden me met de vraag wat de mogelijkheden waren met de verlaten site. Met mijn stedenbouwkundige achtergrond was dit natuurlijk een kolfje naar mijn hand. Bovendien was ik in een vorig leven als stedenbouwkundig ambtenaar aan de slag bij de stad Waregem en kende ik het ruimtelijk plan goed. Vervolgens heb ik enkele eerste, ruwe ontwerpen gemaakt en zijn we deze beginnen toetsen aan de vergunbaarheid. Al redelijk snel hadden we een voorakkoord op zak. Met dit voorakkoord is Zabra dan aan de slag gegaan om het project ook effectief te realiseren.”

    Olivier: “We zijn vanaf de inplanting van het project op de site zelf betrokken. Op die manier hebben we mee kunnen werken aan de realisatie van 2 volumes. Een iets hoger volume met aansluitend een lager volume, dat toch een mooi en consistent geheel vormt. Eigenlijk lopen beide naadloos in elkaar over, waardoor een totaalplaatje ontstaat. Waarbij Ruimte Callier voornamelijk instond voor het voorontwerp en de stedenbouwkundige toetsing, staan wij nu in voor de verdere uitwerking en uitvoering. Zo’n 3 architecten hebben fulltime op dit project gewerkt, uiteraard in samenspraak met de mensen van Zabra. Het team van Zabra zorgde voor de nodige input om dit project op schaal van de klant en eindgebruiker te ontwerpen.”
     

    Links: Tim Callier - Rechts: Tim Wielfaert

    Links: Tim Callier - Rechts: Tim Wielfaert

    Tim, het was meteen een mooi project voor een bureau dat nog niet zo lang bezig is, toch?

    Tim: “We zijn inderdaad nog maar 4 jaar aan de slag als zelfstandig bureau, maar hebben al wel wat moois mogen realiseren. Bovendien zijn we voor dit project in zee gegaan met mijn goede collega Tim Wielfaert en zijn bureau Wielfaert Architecten. Zij konden de nodige bijkomende tekenkracht leveren. Samen hebben we er dan onze schouders onder gezet”.
     

    En zijn er obstakels op de weg gekomen?

    Tim: “Door enkele bemerkingen van naburige bewoners werd de eerste bouwaanvraag terug ingetrokken. Door goed te luisteren en de plannen enigszins aan te passen, waren deze bezorgdheden snel van de baan. We hebben enkele appartementen van richting veranderd om de inkijk te verminderen en toen kon er wel een vergunning bekomen worden.”

    Olivier: “Op vraag van de buurtbewoners zijn we inderdaad opnieuw naar de tekentafel getrokken. We hebben nu vrij unieke patio’s voorzien en de terrassen net wat anders georiënteerd. De bewoners beschikken nu eigenlijk over één ingesloten en open terras, terwijl de buurtbewoners helemaal niet meer hoeven te vrezen voor inkijk. Een fraaie oplossing voor alle partijen.”
     

    Project Vlas in Waregem

    Project Vlas in Waregem

    En wat maakt voor jullie Vlas een bijzondere realisatie?

    Tim: “De groene tuinmuur van meer dan 5 meter hoog tussen het project en de Toekomststraat was zeker een uitdaging. Heel wat bewoners zullen deze vanuit de slaapkamers kunnen ervaren. De muur is qua hoogte maximaal behouden om de privacy bij de aangelanden te respecteren maar zodanig dat het zonlicht nog steeds ruimschoots kan binnenvallen aan onze kant. We hebben echt optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte.”

    Olivier: “De 2 verschillende volumes zorgen voor een stijlvol en speels effect. Er is ook een gradiënt voorzien om het nog beter in elkaar te doen overlopen. Ook het binnengebied met bomen is fantastisch. De bewoners van Vlas genieten van een collectieve groenzone, midden in het centrum van Waregem, waar het heerlijk zitten en ontspannen zal zijn. In het hele proces hebben we er ook rekening mee gehouden dat elk appartement een goede oriëntatie heeft.”
     

    Zijn er nog troeven?

    Tim: “De ligging is super voor zowel jong als oud. Je kunt makkelijk te voet naar het centrum en zit kort bij alle invalswegen terwijl je toch in een groene oase zit.  Beschouw het gerust als een binnenpark. Ideaal om van te genieten en kinderen onbekommerd te laten spelen. De ondergrondse parking wil ik ook even aanstippen. Het is een complete bouwlaag onder de grond, waar bewoners en bezoekers kunnen parkeren. Er hoeft dus niemand met de wagen op het binnenterrein te komen. Dit maakt het project volledig autoluw terwijl de bewoners toch een rechtstreekse toegang hebben tot de parking. Dat het hier aangenaam wonen wordt dat staat als een paal boven water. Verder is er natuurlijk de focus op duurzaamheid, daarbij zijn we zelfs een stuk verder gegaan dan de wettelijke verplichtingen.”
     

    En wat was de rol van Zabra in het geheel?

    Tim & Olivier: “De samenwerking verliep alvast uitstekend. De eerste ontwerpaanzet werd in samenwerking en in een uitstekende verstandhouding nog wat opgefrist, terwijl Zabra de financiële calculaties uitvoerde en zijn verantwoordelijkheid als bouwheer nam. Uiterst kwalitatieve maar betaalbare appartementen waren het uitgangspunt. Samen zijn we zo tot mooie en duurzame appartementen gekomen. Het project oogt niet groot en bombastisch, maar gaat naadloos op in de stedelijke omgeving. Het oogt fris en modern en we zijn er alvast heel tevreden over!”
     

    Zelf Vlas ontdekken?

    Is je interesse gewekt? Ontdek zelf de charmes van woonproject Vlas in Waregem! Bezoek de site tijdens één van de opendeurdagen, vraag een brochure aan of neem contact op voor een persoonlijke afspraak waarin je jouw wensen kan bespreken.

    Vlas, comfortabel wonen in hartje Waregem.