Het nettorendement van de nieuwe staatsbon op één jaar is gekend. Meteen stelt zich de vraag naar alternatieven die de groeihorizon van uw persoonlijke spaarpot verruimen. Matthias Vermeulen, commercieel directeur bij Zabra, hekelt de vaak te beperkte visie hierop: "Er worden vooral bancaire opties belicht, zoals termijnrekeningen en spaaroplossingen. Nochtans is net vastgoed de meest stabiele langetermijninvestering, met een hoger nettorendement."
Een nettorendement van 1,93 procent: dat is wat de nieuwe staatsbon van september biedt. Meteen een stuk minder dan de 2,81 procent die verzilverd kon worden via de vorige uitgifte. Bovendien is er ook geen fiscaal voordeel meer, aangezien de roerende voorheffing opnieuw 30% in plaats van 15% bedraagt. "Was dat rendement van de staatsbon van 2023 nu écht zo bijzonder?" vraagt Vermeulen zich af.
"Het grootste voordeel van de staatsbon is zekerheid: de kans dat de overheid failliet gaat, is klein. Het is een veilige investering met een relatief laag risico. Maar ook veiligheid heeft zijn prijs: een laag rendement en een korte looptijd." Vermeulen benadrukt dat vastgoed een aantrekkelijk en duurzaam alternatief biedt, met een stabiel rendement van gemiddeld 3 tot 4 procent, en dat op lange termijn. "Via de maandelijkse huurinkomsten ontstaat er bovendien een constante inkomstenstroom. En de huurmarkt groeit elk jaar: de vraag overstijgt nu al fors het aanbod."
Vermeulen stipt aan dat ook staatsobligaties niet zo risicoloos zijn als ze lijken. Ze zijn gevoelig voor inflatie, wat kan leiden tot een waardedaling van de investering. "Vastgoed is juist inflatiebestendig", legt hij uit. "De huurprijzen worden jaarlijks geïndexeerd, waardoor het rendement beschermd blijft, zelfs bij stijgende inflatie. Bovendien stijgt vastgoed ook in waarde, wat op termijn zorgt voor kapitaalwinst bij verkoop. Er is dus een dubbel rendement, namelijk een huur- en een meerwaarderendement."
Daarbovenop is er ook het uniek hefboomeffect dat vastgoed biedt. Met het geleende geld van een hypothecair krediet kunnen mensen rendementen halen die veelal hoger liggen dan de rente op de lening. "Daarnaast is de investering tastbaar’" benadrukt Vermeulen. "Mensen zien waar hun geld naartoe gaat, en behouden de controle over hun bezit. Zij kunnen zelf beslissen hoe ze het vastgoed beheren en de waarde ervan verhogen. Bij staatsobligaties is dat minder transparant en heeft men veel minder vat op de prestaties van de investering."
Hoewel Vermeulen de waarde van de staatsbon van vorig jaar erkent, vindt hij dat de huidige situatie vraagt om meer diversificatie. "De staatsbon heeft vorig jaar zijn doel bereikt door de banken onder druk te zetten, maar nu is het tijd om te kijken naar rendabelere alternatieven. Een goede beleggingsportefeuille moet gediversifieerd zijn", klinkt het.
Een spreiding over verschillende activa, zoals staatsobligaties, vastgoed en andere opties, verkleint het risico voor investeerders en vergroot de kans op een stabiel rendement. Zabra biedt toegang tot diverse gepersonaliseerde investeringsmogelijkheden, in zowel residentieel als bedrijfsvastgoed. "Kijk dus verder dan de staatsbon: investeer slimmer en breder", besluit Vermeulen.
Artikel verschenen in De Tijd
28 september 2024
Zabra ontwikkelt kwalitatief vastgoed voor investeerders. Neem een kijkje bij ons aanbod of schrijf je in voor een opendeurdag. Wij helpen je graag verder!